در این مقاله فرض بر این است که بستر شبکه شما (شبکه بی سیم یا کابلی) از قبل آماده شده است در غیر این صورت می توانید برای این منظور، مقاله ۳ روش راه اندازی شبکه ارزان قیمت برای خانه یا محل کار را در مجله اینترنتی هینزا مطالعه کنید.
اکنون به سراغ طی کردن مراحل لازم برای اشتراک گذاری و انتقال فایل بین کامپیوترهای واقع در یک شبکه می رویم.
مرحله اول:
در ابتدا باید بررسی کنید تا نام کامپیوترهایی که قصد دارید به هم متصل کنید متفاوت باشند و از طرفی کامپیوترها همگی در یک شبکه کاری یا workgroup یکسان تعریف شده باشند.
برای مشاهده نام کامپیوتر و شبکه کاری خود و یا تغییر نام آن ها مسیر زیر را دنبال کنید:
This PC> properties > Advanced System Setting > Computer Name
This PC> properties > Advanced System Setting > Workgroup



در تصویر بالا بر روی دکمه change کلیک کنید.

بعد از تغییر نام کامپیوترها و تعریف Workgroup با نام یکسان به منظور مشاهده و اعمال این تغییرات لازم است تا سیستم ها را restart کنید.
مرحله دوم :
لازم است تا برای هر یک از سیستم ها IP مناسب را تنظیم کنید. اگر از DHCP استفاده می کنید، (یعنی مودم یا روتر شما در حالتی تنظیم شده است که IP را به صورت اتوماتیک برای دستگاه هایی که به آن متصل هستند ارسال می کند) نیاز به تنظیمات ویژه ای نخواهید داشت، صرفا اطلاع از IP گرفته شده کافی است. برای این منظور دستور ipconfigرا در cmd وارد کنید. برای استفاده از cmd یا همان خط فرمان ویندوز کافی است تا وارد پنجره Run شده و این عبارت را تایپ کنید. ( ترکیب کلیدهای علامت پنجره + حرف R هم می تواند پنجره Run را برای شما باز کند )


در تصویر بالا پس از تایپ ipconfig در پنجره خط فرمان ویندوز، آدرس IP برای سیستم 172.16.14.141 نمایش داده می شود. اگر در شبکه خانگی ساده ای قرار داشته باشید این عدد معمولا چیزی مثل 192.168.1.2 خواهد بود. این عدد را در جایی یادداشت کنید.
اما اگر لازم است تا IP را به صورت دستی بر روی کامپیوتر خود تنظیم کنید باید مراحل زیر را برای ثبت این IP دنبال کنید:
ابتدا باید وارد صفحه مربوط به نمایش کارت های شبکه سیستم خود شوید. یک راه میانبر برای انجام این کار، تایپ دستور ncpa.cpl در پنجره Run است.

در پنجره باز شده کارت شبکه ای که می خواهید را انتخاب کنید و با کلیک راست بر روی آن گزینه properties را انتخاب کنید.


مراحل بالا را برای ورود به پنجره نهایی تنظیمات دستی IP دنبال کنید تا با پنجره زیر روبه رو شوید.

تنظیمات IP به صورت پیش فرض در اکثر مودم ها در بازه 192.168.1.0-192.168.1.255 است. این تنظیمات را می توانید در همین بازه برای تمامی سیستم ها انجام دهید و IP را برای هر کامپیوتر یک واحد افزایش دهید (نکته مهم این است که هیچ 2 دستگاهی نباید دارای IP یکسان باشند) به عنوان مثال می توانید IP یک دستگاه را 192.168.1.10، دستگاه دوم را 192.168.1.11 قرار دهید و به همین ترتیب برای بقیه دستگاه ها تنظیمات را انجام دهید.
پیش فرض ما برای ادامه کار این است که فایروال ویندوز شما اجازه دسترسی به فایل های به اشتراک گذاشته شده در سطح شبکه را می دهد. اگر از این موضوع اطمینان ندارید حتما برای بررسی و انجام تنظیمات احتمالی مقاله زیر را مطالعه کنید.